En kram om dagen kan minska både stress och oro, ändå är det så få som verkligen får rätt mängd kramar om dagen. Nu på internationella kramdagen är det god tid att verkligen lyfta upp kramen och visa sin kärlek till sina nära och kära. 

386007-lovely-senior-coupleVi människor lever allt mer uppkopplade och får nästintill ingen egen tid där man inte är nåbar. kanske fortfarande när man befinner sig på toaletten, men det är ingen självklarhet. Vi visar vår tillgivenhet i både att snabbt återkoppla samt att skämma bort varandra med presenter, i en tidigare artikel har vi skrivit om att vi lägger 49 miljarder kronor på presenter om året, vilket är en enorm summa för att göra våra nära och kära glada. Vilket självklart även är fantastiskt, men tänk om man även skulle kunna slänga in lite mer krama? För, det mest fantastiska med kramar är att de inte kostar något.

Internationella kramdagen

“Oxytocin, som utsöndras när vi kramas, är ett riktigt må bra-hormon som bland annat minskar stress, stärker immunförsvaret och gör oss både gladare, friskare och piggare. Faktum är att beröring är lika viktigt som mat för att vi ska leva och fungera. När vi får en kram blir vi också mer positivt inställda till andra människor och mer benägna att sprida vänligheten vidare.”(läs mer)

ja, om inte kramar är bra, så vad är det då? Några fler anledningar förutom att det är mysigt med att kramas är att det sänker pulsen, ger energi, motverkar depressioner och stärker immunförsvaret. Fantastiskt!