Två inslagna paketAlla hjärtans dag, mors dag, födelsedagar, fars dag, jul, med mera. Det finns många tillfällen under året då man bör ge en present. Men det är inte alltid så k De flesta ges av högskolor a året då man bör ge en present. Men det är inte alltid sovanligare. De flesta ges av högskolor aå lätt att hitta en bra present till den som ska firas. Som tur är har jag, Gadden, några bra tips.

Om en födelsedag eller annan bemärkelsedag närmar sig, och du inte har en aning om vad du ska ge den som ska firas, kan du ändå hitta något bra. Jag har några allmänna tips som nästan aldrig slår fel, men först har jag två tips av ett helt annat slag.

Identifiera personens intressen

Om du inte vet vad den som ska firas eller avtackas har för intressen blir det naturligtvis mycket svårare att hitta en bra present. Börja då med att leta efter personen på Pinterest. Det är ett socialt nätverk där många lägger upp bilder på saker som de gillar, inte minst kläder, inredning och liknande. Om personen lägger upp bilder på dyra klockor så kanske inte budgeten tillåter att du köper en Rolex eller Panerai i present. Däremot kan du köpa en coffee table-bok om klockor. Överlag finns det idag coffee table-böcker om nästan vilket ämne som helst, från gamla motorcyklar till dansk inredning.

Eller så letar du upp personen på Facebook och ser vad hen gillar där. Kanske ett fotbollslag? Det finns alltid en uppsjö av souvenirer av olika slag, mer eller mindre nödvändiga, kopplade till i princip alla fotbollslag som finns. Detsamma gäller många andra idrottsföreningar av olika slag, framför allt om de spelar i de högre ligorna.

Andra saker som kan manifestera sig i form av gillade sidor på Facebook, och som har en hel del souvenirer kopplade till sig, är Mumintrollen, Star Wars, Star Trek, diverse japanska tecknade serier och gamla tv-spel.

Generella presenter som funkar

En bra present ska vara något som uppskattas, men som mottagaren aldrig skulle ha köpt själv. Det måste finnas en viss känsla av lyx. Det blir allt vanligare att kändisar av olika slag ger ut kokböcker. Ur ett kulinariskt perspektiv är de inte de allra bästa böckerna i ämnet, men de är ofta snyggt formgivna och roliga att läsa.

Presentkort av olika slag kan kännas tråkiga, men det är skillnad på presentkort och presentkort. Ett presentkort på en lyxig restaurang, eller på en kulturinstitution som mottagaren inte brukar besöka (kanske Dramaten eller Dansens hus, om det rör sig om Stockholm), brukar vara uppskattat.

Att ge bort en bra present är ett sätt att visa sin uppskattning, och därmed ett sätt att vårda en relation.