Visst, det är kul att ge bort presenter. Men när de flesta får frågan på hur mycket de lägger på presenter så är man inte i närheten av vad man egentligen lägger. Nordea har i sin undersökning kommit fram till att vi spenderar nästan 50 miljarder kronor om året på presenter endast i Sverige. 

3847015-map-of-gotland49 miljarder kronor. Så mycket lägger vi svenskar på presenter. För visst vill vi visa uppskattning till våra nära och kära. Är man dessutom barnfamilj så blir det mängder av barnkalas man går på. Och det är en del av livet så det är fantastiskt. Vad som dock brukar bli den dyraste utgiften är presenterna för bröllop så de brukar sväva iväg över tusen kronor. Kanske är det läge att kontakta smspengar för ett snabbt lån inför en stor högtid? För enligt undersökningen som Nordea gjort tror hushållen att de lägger hälften så mycket som de faktiskt gör.

Vi spenderar mer än vad vi tror

Nordea har gjort en stor undersökning och resultatet är slående där det visar att vi shoppar för betydligt mer än vad vi tror. Vad som är problemet, eller faran med just presenter är att vi inte tar med dessa i våra ekonomiska beräkningar. Då det ofta blir en summa varje månad borde fler människor välja att göra det. Att det då finns snabba låneföretag är guld värt för att de mindre utgifterna som måste läggas. Vad Nordeas undersökning visar är att hushållen tror att de lägger 27 miljarder om året totalt, men summan det egentligen rör sig om är 49 miljarder, nästan 50 miljarder kronor. Om man bara skulle tänka till och skriva ner sina utgifter gällande presenter skulle man lyckas med en bättre privatekonomi och få större koll på sina utgifter.