Ett bröllop är en av de största händelserna i en människas liv. Därför är det viktigt att det blir bra.

Den som gifter sig kommer att betrakta bröllopet som en av de stora händelserna i sitt liv, tillsammans med när barn kommer till världen, framgångar i sport eller i arbetslivet, och andra av de saker man ser tillbaka på. Detta gäller även de som gifter sig flera gånger: det är lika stort varenda gång man står brud eller brudgum.

Brudpar med blicken mot kameranTill skillnad mot en barnafödsel går det att bestämma hur man vill ha sitt bröllop, och man kan bestämma tidpunkten exakt. Men även om det går att planera ett bröllop i detalj, och det rekommenderas att planera så mycket som möjligt, så bör man vara beredd på en sak: det kommer aldrig att bli precis så som man har planerat. Något går nästan alltid snett, eller så händer helt enkelt något oväntat. Detta bör man ta med i planeringen. Man kan naturligtvis inte planera för det oväntade, men bör ta med alternativa scenarier, som ”Vad händer om musikerna får förhinder?” eller ”Hur gör vi om det blir dåligt väder?”

Ju mer höjd man tar i sin planering för att något oväntat kan hända, desto bättre. Och ju tidigare man börjar med de beställningar och bokningar som kan göras tidigt, desto bättre. Man kan t.ex. beställa bröllopsdekorationer på nätet så fort man bestämt vilket tema man ska ha på festen. Vissa väljer att ta ut svängarna en aning. Smålänningen skriver om ett par  som vigdes under älgmålsbönen, den gudstjänst som inleder älgjakten i Häradsbäck i Småland. Vigselceremonin gick i jaktens tecken, och brudparet var klädda i jaktkläder.

Planera själv eller med hjälp

Eftersom ett bröllop har så stor betydelse i en människas liv är det inte förvånande att det vuxit fram ett speciellt yrke, nämligen bröllopsplanerare. I den här artikeln får man ta del av en bröllopsplanerares vardag, och man kan lugnt säga att det är ett omväxlande yrke, som ställer krav på att vara kunnig inom lite av varje.

Att anlita en bröllopsplanerare kostar ganska mycket pengar, men de som gör det tycker naturligtvis att det är värt det, inte minst eftersom en bröllopsplanerare kan hjälpa till under själva bröllopet, med att lösa situationer som kan uppkomma.

Har man en mindre bröllopsbudget kan det vara ett alternativ att sköta bröllopsplaneringen på nätet. Lisa Larsson i Knivsta håller i en onlinekurs för detta.

Kalendarium

Eller så planerar man bröllopet på egen hand. Det viktigaste är att man skriver ned, precis allt, som ska göras inför bröllopet, och etablerar en tidsplan. Här kommer några hållpunkter:

  1. Ett år innan: Boka lokal för vigseln och den efterföljande festen, bestäm tema för festen och vilka dekorationer ni ska beställa. Boka också fotograf, skriv en preliminär gästlista och skicka ut kort om att något kommer att hända på det valda datumet.
  2. Sex månader innan: Utse hedersuppdragen, som värdar, toastmaster, marskalk och tärna. Bestäm menyn och boka catering, konditor m.m.
  3. Tre månader innan: skicka ut inbjudningarna, köp ringar, och bestäm vilka blommor ni ska ha. Förutom att kontakta florister kan man också prata med vigselförrättaren och gå igenom vigselceremonin.