Nu ska Barncancerfonden satsa mer på att forska kring svår sorg för att få en ökad kunskap om hur man på bästa sätt ska kunna hjälpa föräldrar.

768168-technology-mindSorg är en del av livet, det går inte att komma ifrån hur mycket man vrider och vänder på sin tillvaro eller försöker leva så gott som möjligt. Därav är det viktigt att man vet hur man ska bete sig när sorgen kommer och knackar på samt att man vet hur man ska kunna utbilda sig för att på bästa sätt veta hur man ska kunna hjälpa andra med deras sorgarbete. För sorg är något man absolut måste ta på allvar. Oavsett om det är en begravningsbyrå eller en terapeut man talar med ska förståelsen om sorg och att alla bearbetar och hanterar sorg annorlunda finnas med.

Större förståelse kring svår sorg

Vi påverkas olika av depressioner, ångest, posttraumatisk stress och komplicerad sorg, och av den anledningen blir det ännu viktigare att veta hur man ska hantera sorgen för att kunna hjälpa människor på bästa sätt. Detta är något som Barncancerfonden nu ska satsa på skriver Mynewsdesk.se. När det handlar om sorg efter ett barn tenderar den att vara mycket värre och mer intensiv och många får svårt med att veta hur de ska gå vidare i livet då det känns fel i hela kroppen.

Barncancerfonden är den enskilt största finansiären när det kommer till barncancerforskning och när det kommer till forskningen kommer organisationen att 2015 satsa 61,5 miljoner på på olika tjänster runtom i hela landet. Totalt har två miljarder kronor gått till den svenska forskningen om barncancer sedan starten för 30 år sedan.

Barn med randig sorg

När det kommer till barn som förlorat någon nära så sker deras sorgearbete på ett helt annorlunda sätt och man brukar tala om att de har en randig sorg då barn mer lever i nuet. Detta betyder att de kan vara otroligt ledsna och gråta för att någon timma sedan springa omkring och leka som om det inte fanns några bekymmer i världen. Ofta när ett barn går bort kan det vara svårt frö ett syskon att exempelvis bearbeta sorgen och då är det ännu viktigare att ta tag i det och ge den bästa tröst.

  • Tänk på att vara ärlig och så rak som möjligt. “somnat in” eller “gått bort” gör det svårt för barnet att förstå vad som hänt.
  • Barn kan ibland visa mer med sitt beteende om hur det faktiskt känner så var noga med att observera hur barnet beter sig.
  • Sörj tillsammans. Det är bra och viktigt att man får sörja och även tillsammans att man vågar öppna upp sig och kan hjälpa och trösta varandra.

Våga prata om sorg och tänk även på att det kan vara viktigt att bidra med pengar till forskning.