
Det finns mycket saker som man ska tänka på när en anhörig går bort – men något som man inte ska glömma är begravningsetiketten.
Ska man anordna eller gå på begravning i Göteborg finns en hel del saker bör ordnas med rent praktiskt såsom kyrka, ceremoniplanering och plats för avsked, men utöver detta finns fler saker att tänka på som inte bör glömmas. Till exempel bör man planera vilka gäster som ska komma på begravningsceremonin och vilken klädsel som bör anges.
”Gammal sed är att visa sorg i sin klädsel så att det är tydligt för omgivningen. Förr bar man svart sorgband om vänster ärm eller vänster rockuppslag om man inte var svartklädd. I dag är den helsvarta djupa sorgklädseln ovanlig med undantag för begravningen och en begränsad tid därefter. Det traditionella sörjandet med djup sorgklädsel ett år efter dödsfallet för de närmast anhöriga har helt upphört. Däremot är det fortfarande rätt att den som mist en anhörig klär sig diskret under en tid.” läs mer om klädkoder på begravning genom att klicka här.
Vilka får komma på begravning?
Enligt Svenska kyrkan är alla Sveriges kyrkor öppna för vem som helst, men om man inte är inbjuden till en begravning så bör man inte dyka upp oanmäld om man vill följa etiketten. Men ibland är detta något som inte når fram till alla. Exempelvis skriver Expressen om de oväntade besökarna på Margarita Suarez begravning i Mexiko, där dök nämligen ett gäng herrelösa hundar upp för att visa sin respekt. Till historien hör att Suarez var vida känd för sin snällhet gentemot herrelösa hundar och katter som hon matade utanför sitt hem – och då är det inte så konstigt att de dök upp, snarare väldigt vackert. Men det man bör hålla i minnet är att man inte ska närvara vid slutna begravningar oinbjuden, däremot vid öppna begravningar är det skillnad. Som exempel kan både begravningen för Kim Anderzon och begravingen för Tomas Tranströmer som delvis var öppna för allmänheten, och likaså kan begravningen för den judiske terroroffrets begravning nämnas. 37-åriga Dan Uzan som sköts ihjäl utanför synagogan i Köpenhamn begravdes med stort polisbeskydd, mediabevakning och flera hundratals utomstående danskar till den mosaiska begravningsplatsen på Vesterbro för att visa sitt sorgestöd (källa). Så visst finns undantag även på inbjudningsregeln, men det går inte att dra alla begravningar över en kam då varje avsked av den bortgångne är unikt där de anhörigas önskan bör respekteras.