Vad är egentligen ett blancolån? För någon som inte har tagit ett lån förutom CSN kan lånemarknaden vara lite krånlig att förstå. Ibland säger folk ”lån utan säkerhet” och man blir ännu mer förvirrad. Ingen säkerhet låter ju inte bra? Vi förklarar vad blancolån är för dig som behöver få liten grundkurs i privatekonomi!

Ett blancolån är ett lån där inget sätts i pant som försäkring från lånegivaren. Jämför det med ett bolån, där säkerheten för banken är lägenheten du köper för bolånet du tagit. Ett blancolån har ingen säkerhet, vilket betyder att det banken tar ut istället är något högre ränta för att ”bekosta” lånet. Vi har tagit information från https://www.axofinans.se/privatl%C3%A5n/blancol%C3%A5n eftersom de ger en bra guide till hur man kan jämföra lån, du kan läsa mer där om du är osäker.

Lån och ränta

När du ska ta ett lån måste du först överväga hur stort lånet måste vara. En grundregel är att aldrig låna mer än vad du vet att du kan betala. Ofta gör långivaren också en bedömning av din ekonomi för att se om de anser dig vara en trovärdig kund eller inte. Olika lånegivare är olika stränga med det. Dessutom erbjuder de olika räntekostnader. En del erbjuder höga räntor, andra lägre – detta kan du jämföra och är bra om du gör.

Det är inte bara räntan som avgör hur dyrt lånet är. Du kan ha ett avtal eller ett villkor med långivaren som också avgör om lånet kostar något mer utöver räntan, till exempel uppläggningsavgifter och liknande. Det är bra att tänka på hur mycket lånet kommer kosta dig i månaden, och hur länge du är villig att betala av det. Ju snabbare du betalar av lånet, desto billigare blir det för dig. Många menar att okunnigheten om ekonomi bland svenskarna är stor, även när det gäller försäkringar och liknande, men man ska komma ihåg att antalet svenskar som hamnar hos Kronofogden idag faktiskt minskar.