Fenomenet med drop-in dop blir allt populärare bland föräldrar att välja när bebisen ska namnges, det har vi skrivit om tidigare – men vad är det egentligen som gäller när det kommer till att hålla i ett traditionellt dop?
Att namnge sitt barn med en ceremoni är det många föräldrar som gör, och ett fenomen som blir allt populärare är snabba drop-in dop där barnet döps i kyrkan snabbt och utan större festligheter kopplade till sig. Kanske en konsekvens av vårt ständigt rullande schema och stressiga vardag, då allt ska gå så fort det bara går. Sanningen är ju att ett traditionellt dop tar lite längre tid i och med all planering och de traditionella inslagen som ska vara med i ceremonin och det är något som vett och etikettvetaren Magdalena Ribbing vet något om. I sin kolumn i Dagens Nyheter skriver hon till exempel om dopets betydelse, dopklänningen och allt annat som finns med i vanliga dopceremonier vilka tar ett tag att ta sig igenom. Så hur funkar ett traditionellt dop
Det traditionella dopet:
Ordet dop, förklarar Ribbing, kommer från ordet doppa och symboliserar hur man genom dopet befrias från sina synder och kan stiga upp igen som en ren människa. Just det kristna dopet är dessutom ett sakrament, alltså en helig handling vilket gör att vissa delar inom det kristna dopet alltså inte är möjliga att hoppa över för att dopet ska anses som giltigt. Vidare är även själva dopklänningen en starkt kopplad symbol i sin längd, som ofta är mycket längre än bebisen som bär den och det är för att symbolera hur barnet kommer att växa inom kristendomen. Likaså är psalmerna inte heller något som så lätt plockas bort från dopets dagordning, men i planeringen tillsammans med prästen innan ceremonin är man välkommen att komma med egna förslag.