En viktig grej för många när de får barn är att döpa barnet. Men det krävs lite tid och planering. Därför anordnar många kyrkor nu drop-in dop där man kan komma spontant och döpa sitt barn. Glöm dock inte att ta med en doppresent eller två till det nydöpta barnet!

10984363-dop

De senaste åren har det blivit oerhört populärt att ordna så kallade drop-in dop, där man kan komma till kyrkan spontant och döpa sig. För ett par veckor sedan var det dags för denna typ av dop i Nacka församling, och nvp.se var där och rapporterade. Varför just de började anordna drop-in dop var för att de märkte att många ville bli döpta men inte kom till skott av olika anledningar. De finns även de som känt att de inte haft råd att anordna ett dop men i och med drop-in dopet blir högtiden enkel och kravlös, men man får ändå hela upplevelsen.

Tips på doppresenter

Oavsett om det är ett drop-in dop eller inte, ser de flesta dopet som en familjehögtid och det är inte ovanligt att man vill bjuda in alla sina nära och kära. För den som blir inbjuden till ett dop är det sed att ta med sig en doppresent till dopbarnet. Förr var det väldigt vanligt att man gav bort silverskedar och tennföremål i present. Det kunde bland annat handla om bestick, sparbössor, smycken och lyckopengar. Även om dessa presenter fortfarande fungerar bra att ge, kan doppresenten nuförtiden i princip bestå av lite vad som helst. Den perfekta doppresenten kan vara allt från en söt liten pall, till en sparkbil. Några andra tips på passande doppresenter kan exempelvis vara:

  • En babytröja med något sött tryck.
  • Leksaksbilar i olika varianter.
  • En fin gunghäst. Läs mer.

En gåva för livet

Ytterligare en present som kan vara väldigt trevlig att få, är en bra bok. Det behöver inte vara en pekbok som passar barnet just nu, utan det går även bra att köpa en bok som barnet får växa in i, skriver DN. Även om barnet inte kan läsa boken nu så kommer hen förmodligen ha mycket nytta av den sedan. Till skillnad mot exempelvis kläder, som barnet nästan direkt växer ur, kan boken få hänga med i ett antal år.