Vi svenskar har under åren anammat många utländska högtider. Halloween och Alla hjärtans dag är exempel på dagar som vi börjat fira de senaste decennierna. En högtid som vi rätt nyligen tagit från Irland är St Patrick’s Day.

4425667-happy-st-patrick-s-day

Imorgon är Irlands nationaldag, mer känd som St Patrick’s Day. Den här dagen har firats på Irland i över 400 år och är det några som verkligen kan fira sin nationaldag så är det irländarna. En framträdande sed är att klä sig i grönt, efter färgen på den treklöver som helgonet Sankt Patrick säg ha använt sig av under sin kristendomsundervisning. Förutom att allt målas grönt är det även vanligt med mustascher och kroppsmålningar men allra mest populära är de höga hattarna i grön plysch. St Patrick’s Day firas dock inte bara på Irland utan firas även i alla de länder som har en stor Irlandsättad befolkning, bland annat USA. (Källa)

Dagen firas nu i Sverige

De senaste åren har även St Patrick’s Day börjat firas en hel del i Sverige, även om vi inte har så många irländare här. Det är framförallt alla pubar och barer som uppmärksammar dagen och lokalerna blir dekorerade med fyrklövrar och det bjuds på grön öl. Just ölen är väldigt framstående under dagen även på Irland eftersom irländarna är några av de främsta ölkonsumenterna. De svenskar som vill fira dagen men som inte vill göra det på krogen får ett tillfälle att ställa till en hejdundrande fest. På www.partykungen.se/ kan man beställa gröna hattar, balonger och ölglas till festen. Något som är väldigt bra med ett St Patrick’s Day-firande är att det gärna får vara enkelt eftersom irländarna är ganska avslappnade av sig. Gör man en enkel fest hinner alla njuta av den, tipsar en festfixare i SVT.

Parad hölls i Stockholm

I Sverige har St Patrick’s Day som sagt blivit större och större med åren och för tionde året i rad hölls i helgen en stor parad i Stockholm. I år leddes den av artisten Kevin Walker och gick från Kungliga biblioteket i Humlegården. Paraden gick till tonerna av Stockholm Pipe Band och avslutades i Gamla Stan. Festligheterna fortsatte sedan med irländsk mat, dans och musik på irländska pubar. Läs mer.