Kring bröllopet finns en rad traditioner som varierar ganska kraftigt från kultur till kultur. De är ett sätt att skapa en känsla av samhörighet och att få olika tillfällen stå ut från vardagen. Traditioner är alltid fyllda av symbolism och medan vissa bruks ursprung idag har glömts bort har andra mycket klara rötter i olika företeelser eller tidsepoker. Det är också vanligt att en tradition skiftar lite i betydelse eller utförande med tidens gång.

Ett klassiskt exempel på en gammal tradition som lyckats hålla sig kvar i över tusen år är morgongåvan. Den fanns redan på vikingatiden men har idag fått en annan betydelse än då. Läs mer om hur den gått från en affärsuppgörelse till romantisk gest och hur du kan skaffa en fin morgongåva för din kärlek med djup mening.

Från trygghet till romantik

bröllopÄnda in på 1900-talet betraktades äktenskapet framförallt som en slags transaktion eller överenskommelse i syfte att stärka olika familjeband eller att föra namnet vidare. Morgongåvan gavs till bruden dagen efter bröllopsnatten för att ge henne något att falla tillbaka på om maken skulle gå bort. Den kunde bestå av en bit land eller ett gods och hade ingenting med romantik och kärlek att göra.

Så småningom blev det allt vanligare att gifta sig av kärlek och i samband med att kvinnor blev mer självständiga förvandlades morgongåvan till en romantisk handling. Idag kan du ge den till din hustru eller make och det är helt upp till dig vad den ska bestå av. I de allra flesta fallen handlar det dock om smycken.

Välj ett smycke med mening

örhängenVid val av morgongåva är det viktigt att din personlighet lyser igenom och att det blir en symbol för just ert förhållande. Till de vanligaste gåvorna hör:

  • Halsband och örhängen – gärna med diamanter och av ädelmetall
  • Ring – bärs på högerhanden och bör även den vara i guld eller silver
  • Armband – ska det vara till en man får det gärna vara lite robust
  • Klocka – passar både till honom och henne och symboliserar kärlekens tidlöshet

När du valt vilken slags morgongåva du vill ge kan det vara kul att göra den extra personlig, till exempel genom att låta gravera in era namn eller ackompanjera den med en kärleksdikt. Du kan också låta smycket tala för sig självt, exempelvis genom att bestå av två ringar som hänger ihop, ett litet meddelande som “You & Me” eller en kärleksknut.

Håll traditionen vid liv

Traditioner är ett sätt att ge olika generationer en sammanhållande tråd och därför är det både betydelsefullt och trevligt att låta morgongåvan leva vidare. Visst går det att modernisera bröllopets många seder, det syntes inte minst under Harry och Meghans vigsel, men det betyder inte att traditionen bryts helt.

En trend som vuxit sig extra stark under senare år är att gifta sig utomlands som ett sätt att förena bröllopet med en härlig semester. Medan vissa saker kan vara svåra att få med sig som exempelvis hela, tjocka släkten och enorma bröllopsdekorationer, kan morgongåvan enkelt hänga med. Oavsett vad den består av blir den garanterat en underbar kärleksförklaring, var du än befinner dig.