I ett tidigare inlägg skrev vi om att det är viktigt för många familjer att döpa sina barn men att det samtidigt krävs tid och planering för att få det som man vill. I dag skriver vi om drop-in bröllop som skedde för ett litet tag sedan i studentstaden, Lund, via Svenska kyrkan.

clubconnectionI Sydsvenskan kan vi läsa om hur Svenska kyrkan i Lund öppnade upp för en snabb och enkel ceremoni för de som ville döpa sina barn som en del av kristendomens sakrament, i fyra kyrkor ordnades drop-in bröllop. För bara för att något är enkelt behöver det ju på samma gång inte vara mindre fint eller mindre speciellt.

Det var första gången det arrangerades i Lund och en riktig succé, många köade för att få döpa sina barn och dopljus samt dopklänningar låg framme, liksom möjligheten att uppge sina namn och ha dopsamtal med präst innan dopet.

– I dopsamtalet talar man om vad man har för tankar kring dopet och vad det är som gör att man kommer till dopet. Vi har två dopplatser, en i dopkapellet och en i kryptan – Sydsvenskan

Drop in-dopet väldigt populärt

Nu kanske det får tillfälle att blomma upp igen, eftersom det visade sig vara så utomordentligt populärt bland lundaborna. Dopet är inriktat dels till familjer som vill få sina barn döpta, men även till vuxna som av olika skäl och anledningar aldrig blev döpta när de var små, som ju förmodligen blir mer och mer vanligt – när namngivningsceremonier tar över mer och mer i vårt ganska sekulariserade samhälle, jämfört med hur det var förr.