Många är det som ställer sig fråga vad receptet på ett lyckat och långt äktenskap är, och svaret på den frågan är att det inte finns något recept, utan alla måste skapa sitt eget. Men det finns vackra berättelser som kan ge inspiration. 

8913713-luck-pressed-shows-gambling-fortunate-and-riskJa, alla äktenskap har sin egen berättelse, och visst är bara det vackert när man tänker efter hur många berättelser som vandrar omkring i världen. För paret Crafoord var det många tankar som cirkulerade kring det här med kärlek och varför håller vissa äktenskap medan andra går i kras. Och det handlar inte enbart om att man glömt köpa nya hörapparatsbatterier på Batteriexperten eller för att man tvättat en röd strumpa med det vita tvätten. Det handlar om djupare saker som förståelse och tillit. Sveriges Radio har gjort en fin intervju med paret, som är psykiatriker och psykoterapeut, om deras tankar och deras bok som de skrivit där de gjort en rad intervjuer med par som är inne i guldåren då de delat 50 år med varandra. Och det är något ofattbart vackert. Paren som de intervjuar är inte alla lyckliga, men har valt att stanna med varandra. Och varför har de gjort det? Då handlar mycket om att man måste gå till sitt eget förhållande och se hur det ser ut och varför man valt att leva med en viss person och varför man inte vill gå vidare.

Vägarna till en bra relation

Vad det handlar om är att när det kommer till relationer är det inte bra att tänka sig att det bara finns en väg, för bara tanken på att det skulle kunna finans en rätt väg skrämmer många människor. Bättre är då att se det som att det finns många vägar och det gäller att få ihop sin egen personlighet med sin partners. Och de som får möta många par i olika skeenden i livet är familjerådgivare. Tidningen Hallands Posten har gjort en intervju med två terapeuter och deras syn på kärlek och hur man ska få den att blomstra och inte rosta.

  • Nyblivna föräldrar
  • Par som är i skedet att satsa eller att inte satsa
  • Par vars barn lämnat boet och ska försöka hitta tillbaka till varandra

Dessa tre situationer är de vanligaste  när det kommer till samtalsterapi mellan par. Men självfallet finns det inga regler om vilka som ska få gå i terapi och vilka som inte ska det. Att man tar det steget visar på att man är villig att satsa och tar både sig själv och sitt förhållande på allvar. I intervjun talar de olik terapeuterna om att alla parrelationer är olika: vissa lever i symbios med varandra och nästintill sitter ihop, medan andra har otroligt skilda intressen och ses sällan. Vad det handlar om är att man måste respektera varandra och vara öppen med vad man själv vill och vad man vill få ut av en relation. Men en sak är dock något som bör finnas och det är beröring och att man ska visa ömhet för varandra.