Något som är ytterst viktigt för att få en kärleksrelation att fungera är att tala öppet om pengar och ekonomi – visst kan det kännas motigt men det är definitivt värt ansträngningen i slutänden.

Pengar ekonomi svenska kronor sedlar myntAtt det är tabu att prata om sina finanser eller att man behöver låna pengar för att få ekonomin att gå runt är ingen nyhet, men visste du att ekonomi också är den främsta orsaken till bråk mellan kärlekspar? Anledningen till det är att man oftast har helt olika syn på hur pengar bör hanteras och spenderas. Kanske tycker den ena att de där extra 5 000 kronorna som blev kvar sedan julbonusen ska spenderas på en romantisk weekend samtidigt som den andre hellre ser att pengarna bör gå till en ny tvättmaskin – och vips så är bråken i full gång. Det bästa sättet att undvika denna typ av bråk och hetsiga diskussioner är därför, enligt ekonomen Bodil Hallin, att faktiskt sätta sig ner och prata med varandra för att se hur den andre ser på saken. Hennes främsta tips är till exempel att man ska ta sig tiden att sätta sig ner och prata igenom de svåra frågorna såsom vilka tillgångar ni faktiskt har, vad som händer med dessa om ni separerar eller om den ene dör och hur era månadsekonomier skulle se ut om ni har delad eller separat ekonomi och så vidare. Vågar man ta detta steg, säger hon till Göteborgs Posten, kan man klassa det som en riktig kärlekshandling. Att prata om sin egen och den andres ekonomiska förutsättningar i ett förhållande är ett sätt att visa att man bryr sig, och även ett sätt att slippa onödiga bråk om pengar.

Vilken typ av ekonomi är bäst att ha i en relation?

ekonomi pengar lån skuld spara spargrisMånga bråk om pengar bottnar i att man har olika värderingar om ekonomi och att vi prioriterar olika när det kommer till hur pengar bör spenderas, säger Bodil Halldin till Helsingborgs Dagblad. Något som även exemplifieras i en artikel i magasinet Amelia där experter svarar på frågor och ger råd om just konflikter gällande privatekonomi i par- och kärleksrelationer. Så hur ska man göra för att göra sin ekonomi mer öppen? Det absolut bästa tipset är att just sätta sig ner och prata pengar, vad man har för inkomst, vad man vill spendera pengarna på och hur man ser på ekonomi rent generellt. Vanligtvis är nämligen detta ett samtalsämne vi inte är vana vid att prata öppet om utan istället ligger våra åsikter outtalade, och då är det inte så konstigt att ämnet just ger upphov till irritation, missförstånd och konflikter – om man inte diskuterar saken vill säga.

Olika sätt att fördela ekonomin i en kärleksrelation:

  • Förenklad ekonomi – vissa delade konton för mat, inköp och upplevelser samt separata konton för egna räkningar med mera.
  • Delad ekonomi – alla konton gemensamma där respektives lön går in på samma konto.
  • Separat ekonomi – ingenting tillsammans utan paren betalar var för sig och delar upp köpen 50/50.