När man går bort på en födelsedagsfest eller liknande, är det vanligt att ha med sig någon typ av gåva. Men allt fler vill istället ha pengar när de fyller år och många vill att man ska skänka pengar till välgörenhet i deras namn.

pengar-hundralapp

För ett par dagar sedan fyllde kung Carl Gustav 70 år och i Expressen kan man läsa att han önskade sig pengar i present. Det var dock inte pengar till sig själv som kungen önskade sig, utan han ville ha pengar till sina stiftelser och fonder. I början av mars skickade Hovet ut ett pressmeddelande där de skrev att den som ville uppvakta kungen kunde skänka pengar till en insamling till Kungliga Musikhögskolan samt stiftelsen Ungt Ledarskap. De som kungen enligt artikeln väntade sig få mest pengar av var familjen Wallenberg, som tidigare gett kungafamiljen stora pengar.

Okej med pengagåva

Att önska sig pengar kan tyckas lite smått oartigt och ganska så tråkigt, men det börjar bli allt vanligare att man ger födelsedagsbarnet pengar. Visst kan det vara roligare att få presenter som givarna själva valt ut men för de flesta är det enklare att få pengar som man kan köpa något som man faktiskt vill ha för. Till och med de strängaste etikettexperter säger att det är okej att ge pengar. Magdalena Ribbings svar på detta kan man läsa om här och hon säger att den som ger pengar i present kan göra det i ett fint kuvert. Sätter man in pengar på födelsedagsbarnets konto kan man skriva en liten lapp där man beskriver att man givit en pengagåva, men man bör absolut inte skriva ut den exakta summan.

Pengar till välgörenhet

Något annat som blivit allt vanligare är också att födelsedagsbarnet vill att man ska skänka pengar till välgörenhet i hens namn. I Metro kan man läsa att det är extra vanligt att göra på det här sättet när man gifter sig men att det blivit vanligare att göra även i julklapp och i födelsedagspresent.