Rökning, relationer och e-cigg
 

Rökning är, enligt en undersökning, den minst attraktiva egenskapen hos en potentiell partner. Hur påverkas detta av att e-cigaretter blir vanligare?

Kommer e-cigg, e-juice och andra rökfria rökverk att förändra relationerna mellan människor? Femina skriver att rökning är den minst attraktiva ovanan som en partner kan ha. Det här är inte något som tidningens journalist har hittat på själv, utan det är hämtat från en undersökning som gjorts på dejtingsajten Mötesplatsen.

Rökning påverkar relationer på många sätt. Att röka inomhus uppskattas sällan, åtminstone om man röker cigaretter, pipa eller cigarr. I allt fler flerfamiljshus är det idag förbjudet att röka inomhus. Det gäller även i bostadsrätter. I villor och radhus är det dock svårt att införa sådana regler. Den som vill röka inomhus kan dock alltid prova e-cigg, som inte påverkar omgivningen alls.

Hälsa, relationer och rökning

Arbetsgivare vill naturligtvis ha hälsosamma anställda. Det är bl.a. av denna anledning som det finns friskvårdsbidrag. I Japan har flera arbetsgivare valt att gå ett steg längre. Piala Inc är ett företag som ger ickerökare sex semesterdagar extra per år, skriver Måbra. Man kan dock fråga sig om det är bra för relationen om den ena parten får mer semester. Ojämlikhet är sällan bra för en relation, vare sig det handlar om skillnader i lön eller semesterdagar.

Sedan ska man kanske inte se på rökning som det absolut farligaste som finns. På folkhälsonivå är ensamhet ett större problem, skriver Dagens nyheter. Å andra sidan kanske det framför allt innebär att det är dubbelt farligt att röka och vara ensam (vilket inte behöver vara samma sak som ensamstående, även om risken naturligtvis är större för att ensamstående ska vara helt isolerade). Rökning verkar öka risken för ensamhet.

Social rökning

Det är dock också tvärt om: rökning är en social grej för många. Forskning vid Stockholms universitet bekräftar det som många av oss nog misstänkte: att rökning fungerar som ett socialt smörjmedel. Ju mer integrerade i gruppen de som ingår i ett kompisgäng är, desto lättare är det för beteenden att spridas. Det gäller även beteenden som är dåliga för hälsan, som rökning, och kvinnor påverkas mer av detta än vad män gör. Detta beror på att kvinnor är bättre på att interagera med andra, framför allt med andra kvinnor.

Studien gjordes på ganska unga människor, i åldern 19 till 23 år. När man blir något äldre är det vanligt att rökare söker sig till andra rökare, och icke-rökare får vänner som inte röker. Därmed förstärks tendensen bland icke-rökare att inte röka. Den rökare som har vänner som hen har känt länge röker dock mindre än den som framför allt har nya vänner.

Detta kan vara ytterligare en fördel med rökning av elektroniska cigaretter. Det blir fortfarande möjligt att följa med ut för att röka, men man kan också följa med kollegan eller studiekamraten som går ut för att få lite luft.