Att köpa en bostad tillsammans med din kärlek är roligt och spännande. Även om det är oromantiskt är det viktigt att tänka på alla praktiska detaljer kring bostadslån och samboavtal. Det är bättre att göra det direkt för att det inte ska få konsekvenser i ett senare skede.

När det är dags att köpa en bostad tillsammans finns det många tips och råd kring hur du och din partner kan tänka kring allt från bostadslån till kontantinsats. För att kunna köpa en bostad behövs i första skedet ett lånelöfte och sedan ett bolån. Du och din partner kan ansöka om bolån från Nordax där lånen anpassas efter varje situation. Det är bra att veta att när du tar ett gemensamt lån med någon annan är du betalningsskyldig ifall din partner av någon anledning inte betalar sin del av lånet.

Bra att tänka på vid ett gemensamt bostadsköp:

  • Bolån
  • Kontantinsats
  • Samboavtal
  • Hushållsekonomin

Samboavtal

Om du och din partner inte kommer att lägga in lika mycket pengar i kontantinsatsen är det väldigt bra att skriva ett skuldebrev och ett samboavtal. Det är för att säkerställa att den parten som gått i med mer pengar ska få tillbaka dom vid en försäljning eller separation. Det är oromantiskt att tänka att förhållandet kan sluta i en separation men ibland går det inte riktigt som det är tänkt. Att då ha ett samboavtal kan vara avgörande. Bostaden blir samboegendom om du köper den tillsammans med din partner och vill ni inte dela lika vid en eventuell separation ska detta också regleras i samboavtalet. Det är också bra att veta att sambor inte ärver varandra. Om din partner skulle avlida är det inte du som ärver dennes del i bostaden vilket kan bli problematiskt.

Gör en gemensam översyn av ekonomin

När det är dags att flytta ihop är det också bra att ta ett samtal kring hushållets ekonomi. Det är viktigt att det finns en samsyn på ekonomin och en bra fördelning av vem som betalar vad. Det är bra om du och din partner redan från början planerar hur lånet ska betalas av, hur amorteringen ska läggas upp. När det finns en gemensam bostad kan det vara bra att starta ett buffertsparande för att kunna betala eventuella oförutsedda kostnader som kan komma.