Infekterade halsmandlar är inte att leka med. Det viktigaste av allt när halsfluss är på besök är att vila och inte stressa kroppen i onödan. Att försöka förse kroppen med vätska och mat är också viktigt även om det kan vara svårt.

När du har drabbats av halsfluss har du fått en infektion i halsmandlarna. Det är ofta streptokocker som orsakar halsfluss. Att ha halsfluss kan vara väldigt besvärande eftersom infektionen gör att det är svårt att svälja. Det är inte sällan som du får feber också. När du har fått halsfluss är det en bra idé att gå in på doktor.se/fakta-rad/halsfluss/ för att få värdefulla råd kring vad du själv kan göra för att lindra besvären. Du kan även få bra information om vad halsfluss är och när det kan vara bra att kontakta vården.

Vila och var snäll med kroppen

När du har fått halsfluss är det viktigt att du prioriterar vila och att ta det lugnt. Då underlättar du för kroppen och immunförsvaret att bekämpa viruset eller bakterien. Även om det kan vara problematiskt att svälja är det viktigt att försöka få i dig vätska och någon form av mat. Kall mat och dryck kan vara något lättare att få ner. Kylan kan även bidra till att lindra smärtan. Det är en fördel att försöka äta mat som innehåller mycket näring som boostar kroppen och hjälper den att tillfriskna. Det finns bra receptfria läkemedel på apoteket för både halsont och feber som du kan be någon köpa åt dig.

Ibland behövs halsfluss behandlas med antibiotika

Halsfluss smittar via droppsmitta. När någon person som bär på virus eller bakterier nyser eller hostar kan du riskeras att smittas. Om din halsfluss är orsakad av bakterier behövs det oftast en antibiotika kur för att få bukt med sjukdomen. Det är viktigt att verkligen fullfölja hela behandlingen om du får antibiotika även om du inte har några symptom. När du äter hela kuren minskar du risken att bli sjuk igen. Det är viktigt att inte träna när du har ont i halsen för att inte riskera att drabbas av ytterligare sjukdom.