Sedan november 2020 omfattas även begravningar av coronarestriktionerna. Om du planerar en begravning kan det vara bra att ta hjälp av en begravningsbyrå för att säkerställa att allt går rätt till. Det är viktigt att ta hänsyn till de rådande restriktionerna och anpassa begravningen efter den rådande virussituationen. Läs mer om vad som är viktigt att tänka på när du ska ordna begravning i coronatider.

Coronapandemin har förändrat samhället i grunden. Restriktioner begränsar resor, arbetssätt och sociala aktiviteter. Även begravningar omfattas av virusrestriktionerna vilket kan göra det svårt för dig som planerar en begravning. Här hittar du de bästa tipsen hur du anordnar en begravning i coronatider.

Ta hjälp av en begravningsbyrå

Husband,Trying,To,Comfort,His,Wife,At,A,GraveyardAtt planera och arrangera en begravning är alltid jobbigt. Att ta itu med praktiska åtaganden mitt i sorgen kan vara otroligt påfrestande. Den rådande coronapandemin och restriktioner gör det hela ännu mer besvärligt. Därför är det smart att ta hjälp av en professionell begravningsbyrå som Fenix Begravning vid planeringen av ceremonin. De erbjuder alltid ett fast pris och vänlig service med skräddarsydda lösningar. De finns på många orter runt om i Sverige och erbjuder en heltäckande begravningstjänst till ett rimligt pris. Det råder stor förvirring kring begravningar av coronafall och därför är det bra att ta hjälp av ett proffs som vet vad som behövs göras. De anhöriga väljer själva hur stort inflytande de vill eller orkar ha i planeringsarbetet och Fenix Begravning ser till att det blir en vacker ceremoni i enlighet med rådande restriktioner och de anhörigas önskemål.

Ta hänsyn till rådande restriktioner

Det är den svenska regeringen som är ansvariga för de gällande lagarna och rekommendationerna. Svenska kyrkan måste följda dessa och därför måste även begravningar anpassas efter de regler som gäller. Sedan 24 november 2020 har regeringen beslutat att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. För begravningar skiljer sig reglerna en del från övriga tillställningar.

  • Högst 20 personer, inklusive barn, får delta på begravningen.
  • Funktionärer, exempelvis ordningsvakt eller präst, räknas inte som deltagare.
  • Personer med sjukdomssymptom får inte delta på begravningen i kyrkan.
  • Regler för avstånd gäller även i kyrkans lokaler.

Anpassa efter behov

Funeral,Casket,,Coffin,Burial,,Farewell,The,Death,,Goodbye,Loved,OneDet är viktigt att följa de rådande restriktionerna och samtidigt anpassa begravningsgudstjänsten. Även om det inte går att samla alla nära och kära på ett och samma ställe så går det att anordna en fin och minnesvärd begravning. Ni kan anordna en alternativ begravning med exempelvis livesänd eller filmad ceremoni. Någon av deltagarna kan filma begravningen så att andra kan delta på distans. Om ni vill anordna en digital begravning är det viktigt att diskutera det med prästen eller begravningsbyrån i förväg. Ni kan också välja att ha en liten begravning nu och en större minnesstund senare när smittorisken är lägre. Om den avlidna har blivit kremerad går det att anordna begravningen senare. Skillnaden är att begravningsgudstjänsten genomförs med urna istället för kista. Begravning efter kremering är möjlig upp till ett år efter dödsfallet. Med andra ord finns det många alternativa lösningar för begravningar i coronatider.