Dela ekonomi som sambos är vanligt. Vad som är bra att veta är vad som sker ifall ni separerar och inte har skrivit ett samboavtal om hur bostad och ägodelar ska delas upp mellan er.
När du bor ihop med en person i en parrelation – samtidigt som ni har ett gemensamt hushåll, räknas du ur ett juridiskt perspektiv som sambo, inte två kompisar som bor ihop. Det är även ett krav att ni ska ha bott tillsammans stadigvarande, längre än sex månader är riktmärket.
Lån och gemensam ekonomi som sambor
Vad händer egentligen när två sambor tar ett lån tillsammans – för att köpa möbler, vitvaror eller lägga en insats på en lägenhet? I en artikel på Hallå Konsument går det att läsa följande:
Tänk på att om ni tar ett lån gemensamt för exempelvis köp av bostad är ni båda återbetalningsansvariga för hela lånet. Det betyder att om din sambo inte kan betala sin del av lånet kan långivaren kräva att du betalar räntan och amorteringen för hela lånet – Hallå Konsument
Skriv samboavtal
Det är alltid viktigt att skriva ett samboavtal, där det står listat hur saker ska delas mellan er vid en separation. Där kan ni reglera vilka ägodelar som tillhör vem och vad som inte ska ingå i bodelningen. Att veta är också att en bodelning inte omfattar sådant som köptes innan du och din partner flyttade ihop. Om någon av er har tagit ett lån själv, via till exempel https://utanuc.com/smslan/ behöver dock inte den andra betala tillbaka det, bara om ni båda står som återbetalningsansvariga.
Låt inte romantiken ha makt över pengarna, där är det i stället bättre att hålla ett rationellt förhållningssätt från start. Tips på hur du och din sambo på ett smidigt sätt kan dela upp er ekonomi mellan er går det att få här i en artikel i Dagens Nyheter.