Blommor och bin, kärlek och kurr. Allt är lycka, frid och fröjd. Men det kommer en dag när vardagen sätter igång och då är det viktigt att veta hur stark ens kärlek är och även känna till vad som menas med sambolagen när man flyttat ihop.

433228-little-handSambolagen, lagen som gäller om man sambor. Det är ett vackert ord som man ska vårda. För när det kommer till kärlek och att välja att spendera livet med någon annan, att gå genom livet tillsammans så handlar det om att man brinner för en annan person och att man inte vill leva utan den. Från den första flörten, det första bråket till att man anlitar vikingflytt.se och bestämmer sig för att varför ska man har saker på två ställen när man kan ha allt på ett och samma. Det är då man är redo. Men, hur kär man än är så är det bra att hålla koll på sambolagen, för är det verkligen så som man tror?

  • Man ska bo tillsammans i ett förhållande och ha gemensamt hushåll
  • Sambor ärver inte efter varandra
  • Om ena parten flyttar in i bostaden som står på den andra, och som sedan avlider får inte den kvarvarande rätt till bostaden
  • Man ärver inte sambons ägodelar även om man har gemensamma barn.
  • Man bör även fundera på att skriva testamenten.

Riksdagens hemsida går det att finna mer information och enligt Britt-Marie Svensson, jurist, ska man vara noggrann med avtal och kvitton så man ser vem det är som köpt vad. Man vet aldrig vad man kan råka ut för om det blir ett tråkigt slut. Sambolagen ger som sagt sämre skydd än vad man kan ana och är det så att man vill leva livet ut och skaffa familj så kan det vara bättre för barnen att gifta sig, även om man inte tror på giftemål och rosenrött. Se till att bara försöka vara ärliga mot varandra och mot er själva så kommer livet falla ut väl.