Visst finns det olika former av sorg precis som det finns olika sätt som sorger tar sig uttryck på, men oavsett varför man känner sorg finns en viktig komponent för att bli glad igen – och det är att faktiskt bearbeta sig sorg, oavsett vad den beror på.

skilsmässa sorg göra slut (1)Att känna sorg är något vi alla gör någon gång i livet och det kan vara av olika anledningar som sorgen kommer. Det kan vara en närstående som gått bort, det kan handla om saknad och det kan faktiskt även handla om sorgen av ett fallerat äktenskap – och oavsett anledning så är det viktigt att bearbeta sig sorg för att komma till freds med den och inte vara rädd för att känna. För visst är det så man gör när man sörjer: man känner och man känner mycket olika typer av känslor och en av de vanligaste känslorna är skuld. Till exempel när man sörjer ett äktenskap där barn är med i bilden som skuldkänslorna är som mest påtagliga. Man känner sorg, ensamhet och vrede, och tankar som ”vad utsätter jag mina barn för”, ”det var inte såhär det skulle bli” eller ”hur ska barnen klara sig utan både mamma och pappa tillsammans” brukar cirkulera och även i dessa stunder är det viktigt med bearbetning. Och detta är något som Barnavårdsföreningen i Finland vet något om, de har nämligen stöd- och sorgebearbetningsgrupper även för denna typ av sorg.

Funnits sedan 2008

För att bearbeta sorgen och de medföljande ensamhets- och skuldkänslorna efter en skilsmässa är det viktigt att ha stöd från såväl professionella psykologer som från personer som gått igenom eller går igenom samma sak. Det menar i alla fall Anne Bjaerre som lett stödgrupper för skilda föräldrar sedan 2008 och hon menar även att det är bra att ha denna typ av stöd eftersom att man då delar med sig av sina känslor – och på så vis får veta att det finns andra som är i samma sits, känner likadant och också har samma sorg som man själv bär omkring på. För sanningen är som sagt att vi inte bara känner sorg vid död och begravningar utan även vid just skilsmässor och separationer. Men det finns ett ljus i tunneln och nyckeln dit hittar man genom att bearbeta sin sorg.