Fritid har vi när arbetsdagen är avklarad och vardagssysslorna gjorda. De flesta svenskar har i snitt tre till fyra timmar fritid per dag, vilket kan låta mycket. Men tyvärr är det många som ändå inte får tiden att räcka till det man önskar.

Att värna om sin fritid både under vardag och på helger är viktigt för de flesta. Pengar är tid menar vissa och alla har en viss summa tid som måste fördelas för att hinna med allt man vill göra.

Jobb och stress

Ett vanligt livspussel är att viljan att gå ner i arbetstid utan att karriären blir lidande. Få lyckas med detta och enligt Dagens Nyheter är det allt vanligare att svenskarnas fullspäckade arbetsveckor gör det svårare att slappna av på fritiden. Boven i dramat är stress och det är viktigt att vara uppmärksam på varningstecken. Stress är en nödvändig överlevnadsmekanism men som genom modern tids villkor utvecklats till något farligt om det pågår under längre perioder, läs mer.

– ”Vi lägger så mycket energi på att vara duktiga att vi varken har tid eller kraft att göra det vi egentligen drömmer om”. Säger Katarina, doktor i antropologi, till Expressen.

Gör inte allt själv

Att satsa mer på det man vill lägga tid på och faktiskt prioritera bort vissa sysslor minskar den farliga långvariga stressen. Gör inte allting själv, och välj bort det som gör dig mest stressad. Flytt är något som tar mycket tid och energi. Istället för att göra allt själv och slippa känna dig beroende av vänner och familjs hjälp, kontakta en flyttfirma i Stockholm. Till synes små medel kan ge mer fritid och genom att göra upp listor på saker som måste göras varje månad är det lättare att få en överblick över vad som pressar mest. Välj minst två saker per månad att prioritera bort eller ta hjälp med, så kommer du få mer fritid och minska risken för ohälsosam stress.