När en relation går i stöpet eller när en ny relation blossar upp finns en ska som många glömmer att göra, nämligen att testa sig mot könssjukdomar för att se så att man är fullt frisk – något man bör göra även om man inte har några som helst misstankar på att ens partner skulle kunna ha smittat en med något.
Att testa sig för att se om man har en könssjukdom är inget skämmigt och inget man ska känna sig obekväm att göra. Många tester behöver man inte ens gå till doktorn för. Vill man till exempel testa om man bär på klamydia kan man beställa testet direkt hem i brevlådan – ett test som självklart är av det mest diskreta slag – och som du sedan tar och skickar tillbaka för kontroll. Provsvaren skickas sedan också hem och beroende på vad dessa delger så kanske du behöver behandling eller inte. Dessutom är det allt vanligare att man gör just på detta vis, beställer hem sina test alltså. Men enligt Sveriges Radio är det i alla fall många svenska män som ändå väljer att inte testa sig, konstigt nog. Därför har man nu under flera år satsat på att få allt fler unga män att testa sig – och när man inleder en ny relation med en ny partner är det också ett ypperligt bra tillfälle att ta testet. Då kan ni tillsammans gå och testa er mot alla könssjukdomar i ett svep och sedan inleda er relation på ett bra sätt. Risken är tyvärr att om man testar sig långt in i en relation så kan det bli så att bara den ena partnern är drabbad och då väcks ofta misstankar om otrohet – även om så inte alls är fallet. Klamydia exempelvis kan ligga latent i kroppen i flera år utan att bryta ut i symptom, och har man då skyddat sig med sin partner under tiden man varit tillsammans kan man alltså ha haft sjukdomen utan att den andra blivit smittad.
Bra att veta om klamydia
Det finns en hel del saker som kan vara bra att veta om klamydia, vilket finns att hitta hos bland annat Vårdguiden. Och som tur är har Expressen sammanställt en bra lista:
- Smittar – genom samlag eller annat sexuellt umgänge vanligen, men kan även spridas till ögon och svalg.
- Behandling – behandlas alltid med antibiotika och man bör avstå från samlag eller annan sexuell aktivitet under behandlingsperioden.
- Skydd mot klamydia – stavas kondom vilket markant minskar smittorisken.